Kad se prođe pedeseta

Kod mnogih pacijenata zbog gubitka nekoliko zubi, počinje se destabilizirati konstrukcija čeljusti. Izgubljeno treba nadoknaditi da ne bi došlo do većih problema od estetskih – primjerice, poremećaja statike cijelog sustava (zubi-mišići-čeljusni zglob) te do problema s vratnom kralježnicom i čestih glavobolja, kažu stručnjaci poliklinike Imed.

Kad se spomene vađenje kutnjaka u gornjoj čeljusti, prva asocijacija na njegovo nadomještanje jest – most. Danas nema razloga da to pomagalo ne izgleda prirodno i da ne bude ugodno: materijali koji se danas koriste u poliklinici Imed vrhunske su kvalitete, a riječ je o unutarnjoj bazi od metala ili cirkona i vanjskoj oblozi od estetske keramike. Mogu se izrađivati klasičnom ili CAD-CAM tehnologijom. Ograničenje u primjeni mostova, kažu Imedovi stručnjaci, su zubi nosači koji moraju biti prisutni i u dobrom prostornom rasporedu. No, problem je taj što most, kojim se nadoknađuje samo jedan zub, zahtijeva brušenje još dva susjedna zuba, a taj povezani blok od tri zuba (između kojih nema razmaka) nije baš idealno rješenje za zubno meso i higijenu. U takvim konstrukcijama se često skupljaju bakterije, koje onda uzrokuju upale gingive, pa i pojavu karijesa.
Stoga se danas prednost daje – implantatu. To je neusporedivo bolje rješenje jer znači samo nadoknadu jednog zuba, bez oštećivanja okolnih, a jedini preduvjet za njegovu ugradnju jest imati dovoljno kosti – svoje ili nadograđene, kažu stručnjaci iz Imeda.

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“