Što možemo učiniti u dvadesetima

Ono o čemu treba voditi računa je pribor za higijenu i, ako postoji ortodontski problem – da se on ispravi

Pod pretpostavkom da smo u djetinjstvu stekli dobre navike, i da zube peremo temeljito tri do pet minuta, u mladosti ne bi trebalo biti većih problema sa zubima. Ono o čemu treba voditi računa je pribor za higijenu i, ako postoji ortodontski problem – da se on ispravi, savjetuju stručnjaci poliklinike Imed.
Stav suvremene stomatologije i parodontologije jest da četkice trebaju biti što mekše, zbog što nježnijeg odnosa prema zubnom mesu. Mekane četkice se, doduše, brzo i troše, pa ih treba mijenjati svaka dva mjeseca, no nabavite li modele s plavim vlaknima, znat ćete kad je vrijeme za promjenu – kad se vlakna dopola potroše – savjeti su koje daju stručnjaci obiteljske stomatologije. Što se zubnih pasta tiče, stručnjaci poliklinike Imed savjetuju da odaberete one koje sadrže sastojke koji omogućuju dobro poliranje, koji imaju nisku abrazivnost prema zubnoj caklini i dentinu. A kako u ustima treba neutralizirati visoki Ph koji uzrokuje karijes, u pasti treba biti neki sastojak s takvim efektom – dugo godina je bio popularan fluor, a danas se prednost daje kalcijevim i fosfatnim komponentama, koje su i prirodni sastojci zuba, kažu Imedovi stručnjaci.
Ortodontski aparatići su također vrlo aktualni u dvadesetima, kažu stručnjaci poliklinike Imed, iako je korekcija zubi moguća u svakoj dobi. Dvadesetogodišnjake uglavnom motivira želja za postizanjem besprijekornog niza, ali postoje i puno „ozbiljniji“ i opravdaniji razlozi, primjerice, kad zbog gubitka pojedinih stražnjih zuba dolazi do poremećaja statike u ustima, dodaju u Imedu. Najkvalitetniji i najefikasniji su fiksni aparati, i to oni koji se učvršćuju na prednji dio zuba. Zubni aparatići koji su dostupni u poliklinici Imed su elegantni, s tankim žicama od titana i nikla te bravicama koje su postale svojevrsni modni dodatak. Upravo su bravice ono što prvo upada u oči – metalne, keramičke (prozirne), plastične, pa čak i od pravog zlata, kažu u Imedu. Stvaranjem sile u željenom smjeru, bravice i žica djeluju na zube tako da se postupno pomiču. A tu su još i gumice, kojima je pričvršćena žica, i koje su također dio trendy accessoiresa – mogu biti ružičaste, plave, zelene…, kažu u Imedu.
Posljednji hit u ortodonciji su Invisalign – nevidljive, prozirne udlage za korekciju zubi. Tu nema ni bravica, ni žice ni gumica nego pacijent dobiva 10 do 20 udlaga, koje mijenja svaka dva tjedna. Nosi ih stalno, osim kad jede i pije, a ravnanje traje 9 do 15 mjeseci – što je dvostruko kraće nego s fiksnim aparatima, kažu u Imedu. Ipak, terapijske mogućnosti ovogh sistema su vrlo ograničene i primjenjive su samo u određenim, jednostavnijim slučajevima, kažu stručnjaci iz Imeda.

 

Nakon što ispunite obrazac, naš tim za podršku će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Dogovori konzultacije s doktorom

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“