Estetska operacija nosa – Rinoplastika

Estetska operacija nosa rješava vanjske deformacije nosa poput grbavog nosa, izbočina, zakrivljenog nosa i slično, ispravljajući tako oblik nosa uz povećanje samopouzdanja i osobnog zadovoljstva.

Nos ima važnu funkcionalnu zadaću u procesu disanja, ali jednako tako posjeduje i estetsku dimenziju.

Rinoplastika  treba zadovoljiti više temeljnih kriterija kako bi rezultat bio uspješan:

Rezultati se moraju prilagoditi svakoj osobi, a uspjeh ovisi o kvaliteti operacije nosa kao i o individualnoj reakciji tkiva. Povjerite ovu zahtjevnu operaciju Dr. Vladimiru Boriću koji godinama u Zagrebu uspješno korigira estetske, zdravstvene i funkcionalne probleme nosa.

Razmišljate o estetskoj operaciji?

Vrste operacije nosa

Cilj operacije nosa može biti:

1.REKONSTRUKCIJA – Rekonstruktivna operacija

2. POBOLJŠANJE FUNKCIJE – Funkcionalna operacija nosa

3. ESTETIKA – Estetska operacija nosa

Deformacije, nepravilnosti nosa mogu biti kongenitalno ili razvojno uvjetovane, u koštanom ili/i hrskavičnom dijelu vanjskog nosa, a mogu se podijeliti u tri osnovne grupe:

Neželjeni izgled nosa može se svrstati u slijedeće:

Dileme i strahovi vezani uz operaciju nosa

Korekcija nosa, uz nadu u postizanje željenog oblika, uključuje i strah od mogućih komplikacija, bolova, kao i brigu o trajanju oporavka. Često je pitanje da li će konačan rezultat operacije nosa biti u skladu s očekivanjima.

Usklađena promjena kao rezultat estetske operacije nosa

Uz promijenjeni izgled nosa i profil, mijenjaju se i proporcije lica u svim projekcijama. Korekcija nosa podrazumijeva da novi oblik nosa treba biti u skladu s ukupnim izgledom lica.

Potencijalne komplikacije operacije nosa

Moramo napomenuti da su komplikacije kod ove operacije svedene na minimum, tj. da su u pravilu vrlo rijetke. Postoperativnih bolova gotovo nema, radi se više o osjećaju nelagode zbog tampona u nosnicama i disanja na usta. No taj subjektivni osjećaj varira od osobe do osobe. Otvorena i temeljita preoperativna komunikacija kod operacija nosa važna je za uspostavu povjerenja i kvalitetnog odnosa između kirurga i pacijenta.

Zašto izabrati dr. Borića za estetsku operaciju nosa?

Ako razmišljate o korekciji nosa, ispunite kratki upitnik i saznajte koliko zapravo znate o operaciji nosa te jeste li kandidat za  korekciju nosa. Stručnost i iskustvo kirurga kod operacija nosa su bitni i mogu značajno utjecati na krajnji rezultat. Operacija nosa uključuje važan i temeljit savjetodavni pregled u okviru kojeg Dr. Borić sagledava individualni problem i želje, te upućuje pacijenta u sve aspekte operacije, kao i cijenu operacije nosa. Važno je da kirurgu objasnite sve svoje motive i želje vezane uz operaciju nosa kako bi rezultat bio u skladu sa stvarnim mogućnostima, odnosno, vašim anatomskim specifičnostima. Svaka korekcija nosa mora biti individualna, prilagođena tipu lica i osobnosti pacijenta.

Preoperativna priprema kod estetske operacije nosa

Prije operacije potrebno je napraviti kvalitetnu pripremu koja uključuje kontrolu zdravstvenog stanja:

● laboratorijske nalaze krvi

● EKG

● po potrebi se radi i dodatna specijalistička obrada

Nekoliko dana prije zahvata preporuča se da pacijenti ne uzimaju lijekove koji sadrže acitilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) ili druge lijekove koji produžuju vrijeme krvarenja. Na taj način smanjujemo mogućnost krvarenja i pospješujemo cijeljenje rane prilikom korekcija nosa i skraćujemo oporavak. Preporuča se prekinuti ili barem smanjiti pušenje tjedan dana prije i poslije operacije.

Postupak estetske operacije nosa

Operacija nosa radi se u lokalnoj potenciranoj ili općoj anesteziji. Lokalni anestetik eliminira osjećaj boli i omogućuje kirurgu lakše odvajanje pojedinih struktura i slojeva nosa pri izvođenju zahvata, korekcije nosa. Pojedine tehnike operacije nosa razlikuju se u više detalja, a osnovna razlika je u pristupu, ovisno o tome koristi li kirurg vanjski (otvorena rinoplastika – estetska operacija nosa) ili unutarnji rez (zatvorena rinoplastika – estetska operacija nosa). Vanjski pristup (otvorena rinoplastika) ostavlja i vanjski ožiljak, dok unutrašnjim pristupom zatvorena rinoplastika kroz nosnice ožiljak je izvana nevidljiv. Vanjski pristup nužan je u slučajevima složenijih deformacija, kada je operacija nosa više rekonstruktivnog karaktera. Najčešće se ipak primjenjuje unutarnji rez (zatvorena rinoplastika). Zbog maksimalne poštede nosne sluznice i optimalnog prikazivanja anatomskih elemenata nosa koje treba preoblikovati, najbolji je tzv. ekstramukozni pristup hrskavicama i kostima.

Svaka estetska operacija nosa mora uzimati u obzir i funkcionalnu komponentu, pa se stoga estetska korekcija nosa punim imenom naziva rinoseptoplastika, a to je plastična operacija nosa i nosne pregrade. Operirani nos bi trebao imati skladne i normalne sve anatomske elemente, tako da se ne može primjetiti da je osoba operirala nos. Estetkom operacijom nosa mijenjaju se uz promijenjeni profil i odnosi lica u svim drugim projekcijama, tako da nakon operativnog zahvata proporcije nosa trebaju biti u skladu sa ukupnim izgledom lica, prvenstveno u odnosu na čelo i bradu. Disanje i pravilna funkcija nosa predstavljaju najvažniji kriterij uspjeha svake operacije nosa. Rinoplastika kao estetska operacija nosa preporučljiva je nakon završenog rasta nosa oko 15-te godine života. Korekcija nosa sa septoplastikom traje oko 1 sat. Na kraju operacije nosa u nosnice se stavljaju tamponi i postavlja se kalup na nos.

Konzultacijski pregled je besplatan, naručite se na pregled.

Postoperativni oporavak i njega nakon estetske operacije nosa

Oporavak nakon estetske operacije nosa

Estetska operacija nosa mora zadovoljiti nekoliko elemenata. U prvom redu ožiljak mora biti što manje vidljiv, najčešće skriven u unutrašnjosti nosnica. Oporavak nakon operacije nosa trebao bi biti kratak uz što manje nelagode za pacijenta. Povratak svakodnevnim aktivnostima i društvenim događanjima moguć je već nakon tjedan dana. U periodu od četiri do šest tjedana važno je zaštiti nos od potencijalne traume (sport s loptom, ronjenje, intenzivne tjelovježbe i sl.).

Rezultat operacije nosa

Rezultat operacije mora biti prirodan i skladan. Vidljiv je već nakon skidanja kalupa, odnosno nakon tjedan dana. Potpuni rezultat vidjet će se nakon što se smanji oteklina.

Cijena estetske operacije nosa

Cijena korekcije nosa ovisi o vrsti i opsežnosti kirurškog zahvata. U cijenu operacije nosa uključena je:

Cijena operacije nosa je individualna.

Na što trebate obratiti pažnju kod donošenja odluke o korekciji nosa?

Dr. Vladimir Borić osim dugogodišnjeg iskustva na ovom području ima i specifičan, individualan pristup. Usredotočen je, osim na želju pacijenta,  i na fizionomiju lica svake osobe te definira najbolji mogući tretman. Donošenje odluke o obavljanju estetsko-kirurškog zahvata treba biti utemeljeno na informacijama, istraživanju i pronalasku najboljeg rješenja. Osjetljivost lica i općenito vlastitog izgleda, ovu odluku stavlja u kategoriju onih koje ne donosimo na brzinu.

Dr. Vladimir Borić temeljem dugogodišnjeg iskustva i međunarodnog ugleda osigurava Vam primjenu suvremenih ali i provjerenih estetskih kirurških zahvata u uvjetima vrhunskog medicinskog standarda i okruženju ugodnom za pacijente. Nadamo se da smo vam dali odgovore na osnovna pitanja i pomogli u donošenju odluke o operaciji nosa. Slobodno nam se obratite s povjerenjem i zajedno ćemo doći do odluke i najboljeg rješenja za vaš problem.


Korekcija nosa - IMED Upitnik

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“