Donosimo vam intervju sa mr. sc. Markom Krmpotićem koji je izašao u Poslovnom Savjetniku

Specijalist oralne kirurgije, vodeći stručnjak dentalne implantologije i ravnatelj poliklinike IMED, mr.sc. Marko Krmpotić, za Poslovni savjetnik govori o novim pomacima u dentalnoj implantologiji i njenoj raširenosti, kao i sve traženoj usluzi dental wellness.

Specijalist oralne kirurgije, vodeći stručnjak dentalne implantologije i ravnatelj poliklinike IMED, mr.sc. Marko Krmpotić, za Poslovni savjetnik govori o novim pomacima u dentalnoj implantologiji i njenoj raširenosti, kao i sve traženoj usluzi dental wellness. Danas može biti ponosan što je s uigranim multidisciplinarnim timom poliklinike IMED do savršenstva doveo postupak ugradnje umjetnih zubi uz pomoć najnaprednije tehnologije i to u 24 sata. Tom metodom, potpuno bezubim pacijentima u samo jednom danu ugrađuju se implantati i to bez postoperativnih tegoba. Mr. sc. Marko Krmpotić u proteklih 20 godina iskustva ugradio je preko 10 000 dentalnih impantata.

|PS| Jesu li se na području stomatologije od našeg zadnjeg razgovora za Poslovni savjetnik dogodili kakvi pomaci?

U stomatologiji se stalno nešto pomiče nabolje, međutim sada su dramatični iskoraci sve teži i sve rjeđi. Možemo reći da je struka dosegla vrlo visoku razinu i ne treba očekivati neke epohalne pomake. Slijedi era potpune digitalizacije i zamjena nekih standardnih tehnologija digitalnim. Proces je već prilično odmakao kako u ordinaciji, tako i u laboratoriju dentalne tehnike. Zadnji korak u tom procesu bit će potpuna integracija svih digitalnih sustava u jedan zatvoreni sistem kojeg će uz doktore dentalne medicine opsluživati i računalni operateri.

Drugi smjer razvoja struke je maksimalna optimizacija u hodogramima terapije, prije svega se to odnosi na kompleksne implantoprotetske sanacije, kod čega se ide prema skraćenju trajanja liječenja, što manjem broju posjeta i općenito podizanju komfora za pacijente imedijatnim rješenjima u što kraćem roku. Sve navedeno iziskuje i dodatne napore i ulaganja stomatologa i vlasnika poliklinika kako u smislu edukacije i prelaska na digitalnu tehnologiju tako i u smislu nabave nove suvremenije opreme. Bojim se da će nam se desiti sindrom i iz drugih industrija gdje svaka oprema nakon pet godina zastarijeva. Dobra strana toga je veća kvaliteta naših radova i bolji komfor za pacijente, ali nažalost i nužno povećanje cijena naših usluga s obzirom na visoka ulaganja. Na sreću, proces je postepen pa će pacijenti i dalje moći birati između tradicionalnih stomatoloških ambulanti na kakve su navikli i suvremenih high-tech klinika koje dolaze.

|PS| Koje sve stomatološke usluge nudi poliklinika IMED?

Kao poliklinika u pravom smislu te riječi, pokrivamo cijeli dijapazon stomatoloških usluga sa specijalističkom razinom u svim segmentima. To znači od polivalentne i obiteljske stomatologije preko parodontologije, oralne kirurgije, imoplantologije, ortodoncije do protetike i estetske stomatologije. Naših 11 doktora potpuno pokriva sva područja dentalne medicine na najvišoj razini. Uz to, važan segment IMED-a je i estetska kirurgija koja se sjajno nadopunjuje sa stomatologijom. To najbolje mogu potvrditi naši pacijenti koji na jednom mjestu obave više različitih tretmana za koje imaju potrebu. Cijela priča dodatno je pojačana sa vlastitim laboratorijem dentalne tehnike i vlastitom RTG dijagnostikom.

|PS| Što nam možete reći o dentalnoj implantologiji, njenoj raširenosti i ugradnji implantata?

Implantologija je moja najveća ljubav u struci i ono čime se intenzivno bavim već skoro 20 godina. O tome bih vam mogao pričati satima, ali u najkraćim crtama – implantologija je prije 40 godina promijenila struku, možemo reći okrenula ju naglavačke. Danas je to potpuno usavršena, razrađena, znanstveno i klinički potvrđena grana stomatologije bez koje je naša struka nezamisliva. Pomoću implantata možemo rješavati slučajeve od najbanalnijih, tipa nedostatak jednog zuba do najkompleksnijih kada nedostaju svi zubi. Moguće su potpune estetske i funkcijske rehabilitacije i u najzahtjevnijim slučajevima. Danas sve to dodatno pojačano sa digitalnom tehnologijom i ubrzanim protokolima u liječenju. Kao ilustraciju mogućnosti implantologije možemo navesti sve popularniju metodu sanacije potpune bezubosti ugradnjom 4-6 implantata po čeljusti i izradom fiksnih mostova na implantatima u istom danu.

U Poliklinici IMED tu uslugu/proizvod zovemo: Novi zubi u jednom danu. Ako se k tomu zahvat obavi u općoj, potpunoj anesteziji rezultat je spektakularan. S druge strane, veliki izazov su i nadoknade pojedinih zuba u estetskoj zoni. Pacijenti imaju velika očekivanja, s pravom, a na krajnji rezultat utječe jako puno faktora tako da je kod takvih, naizgled jednostavnih zahvata potrebno veliko iskustvo i znanje terapeuta da bi novi zub bio perfektan nadomjestak izgubljenog.

|PS| Kolika je uspješnost implantologije i jesu li cijenom dostupni poslovnim ljudima u Hrvatskoj?

Najkraće rečeno – uspješnost implantologije veća je od bilo kojeg drugog zahvata u stomatologiji, a usudio bih se reći i medicini. Uspješnost implantoloških zahvata danas se kreće od 95 do 100%, trajnost implantata praktički doživotna, a komplikacije rijetke. Implatati bi i s manjim postotkom uspješnosti bili neizostavni dio stomatologije, a ovako su praktički temelj struke. Kad je u pitanju cijena, moj odgovor je da je implantologija relativno skupa, s naglaskom na relativno. U obzir treba uzeti kakvu korist i kvalitetu pacijenti dobivaju implantatima te trajnost i predvidljivost takvih rješenja.

S druge strane su troškovi vezani uz implantologiju koji su doista visoki po pitanju ugradbenog materijala i opremljenosti ordinacije, a nešto valjda vrijedi i naša stručnost i znanje po koje još uvijek moramo ići u zapadnoeuropske zemlje i SAD. Uz sve to treba naglasiti da su cijene u Hrvatskoj višestruko niže nego na zapadu, a da se radi sa istim materijalima, opremom i tehnologijom. Niža cijena je nažalost posljedica niže cijene rada liječnika, a tu smo u istom košu sa svim visokoobrazovanim stručnjacima i profesionalcima u Hrvatskoj. Zaključio bih temu cijene implantata sa tvrdnjom da je to vjerojatno najbolje potrošen novac u stomatološkom liječenju.

|PS| Što je dental wellness i tko su najčešći korisnici te usluge?

Dental wellness je popularan naziv za skup postupaka u stomatološkoj ordinaciji koji nisu vezani za popravak ili liječenje zuba, nego se odnose na višu razinu održavanja oralne higijene. Kućna higijena, ma kako bila redovita i temeljita, nikad ne postiže učinke profesionalnog tretmana u ordinaciji. Radi se o skidanju tvrdih i mekih naslaga sa zuba (popularno čišćenje kamenca), pjeskarenju površine zuba čime se uklanjaju pigmentacije od kave, crnog vina i slično. Nakon toga slijedi osvježavajući zaštitni premaz zuba.

Rezultat je stanje apsolutne čistoće i svježine usne šupljine, što je danas preduvjet za normalan društveni i poslovni život. Zato i pacijenti koji dolaze na takav tretman uglavnom spadaju u mlađu generaciju poslovnih, urbanih ljudi koji brinu o svom izgledu, zdravlju i imidžu. Kad jednom probate dental wellness, postanete ovisni i dolazite redovito nekoliko puta godišnje.

|PS| Hrvatska je već godinu dana članica EU, osjetite li to u svojoj praksi te da li se nešto od tada pomaklo na području medicinskog i dentalnog turizma?

Što se tiče dentalnog turizma, a ne mogu vam dati informaciju iz prve ruke jer smo mi u IMED-u fokusirani na domaće tržište, potpuno smo prilagodili poslovanje domaćim pacijentima i trudimo se biti market lider na hrvatskom tržištu. Naravno da naše usluge koristi i sve više stranih pacijenata koji žive i rade u Hrvatskoj, što je posljedica ulaska u EU. Oni su nam najbolji indikator kvalitete našeg rada jer puno bolje od domaćih pacijenata znaju procijeniti dobar odnos kvalitete i cijene.

Medicinski i dentalni turizam u Hrvatskoj je daleko od razine na kojoj bi mogao i trebao biti. Kako u pogledu kvalitete, tako i kvantitete. Radi se uglavnom o pojedinačnim uspješnim iskoracima naših kolega najčešće na talijansko tržište. Ti su poslovni modeli prilagođeni potrebama jedne kategorije pacijenata koja možda nije najbolje targetirana, a to su pacijenti niske platežne moći i niskih kriterija kvalitete, što rezultira relativno niskom kvalitetom usluge i stvara image Hrvatske kao cost-low quality destinacije. Država se nažalost nikada nije sustavno pozabavila ovom problematikom i tu sigurno ima prostora za poboljšanja. U konačnici, radi se o izvoznom proizvodu. Bojim se da malo kasnimo i da će konkurentske istočnoeuropske zemlje pobrati vrhnje.

|PS| Kako kao poduzetnik komentirate 6 godina recesije i općenito poduzetničku klimu u državi?

Najteže pitanje za kraj! Nastojim ne komentirati nego se ponašati poduzetnički odgovorno i tražiti nove mogućnosti koje se čak i u vrijeme krize otvaraju. Najgori je osjećaj neizvjesnosti i nestabilnosti. Kroničan problem u poslovanju u vremenima krize je i cash flow. Ipak, zahvaljujući našim poslovnim partnerima, a najviše našim pacijentima, uspijevamo ostvarivati rast čak i u ovim teškim vremenima. Kriza ima i svojih dobrih učinaka na tržišnu utakmicu, a to se vidi u otpadanju iz utrke nekvalitetnih. Opstaju samo najbolji. Često volim citirat izreku: Kad puše jak vjetar i mrtve guske lete! Tome smo svjedočili do 2008 godine. Sad vrijede druga pravila igre.

(PS/Z.R.)

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“