Dentalna implantologija – ugradnja implantata

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata. Dentalna implantologija objedinjuje biologiju, biomehaniku, kirurgiju, protetiku, parodontologiju, estetsku stomatologiju i zubotehnički laboratorij.

dr. Marko Krmpotić - all on 4 ugradnja implantata u potpunoj anesteziji, zygoma implantati

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje i donje čeljusti kako bi se nadomjestio korijen izgubljenog zuba.

Mr. sc. Marko Krmpotić se četrnaest godina bavi dentalnom implantologijom. U svome kliničkom radu na Klinici za kirugiju lica, čeljusti i usta K.B. Dubrava redovito se bavio terapijom najsloženijih implantoloških slučajeva. Radi se o pacijentima s potpunom bezubosti, promijenjenim međučeljusnim odnosima i nedostatnom alveolarnom kosti. U ovu grupu ubrajamo i slučajeve nadomjestka zuba u estetskoj zoni gornje čeljusti. Za ovakve terapije ne mogu se primijeniti uobičajeni implantološki protokoli već je potrebna dodatna edukacija i kliničko iskustvo.

Implantološki tim Poliklinike IMED, zajedno s mr. sc. Krmpotićem, nudi rješenja i za najzahtjevnije slučajeve u dentalnoj implantologiji.

 

 

O ugradnji implantata

Dentalna implantologija stara je skoro 40 godina i možemo reći da je danas potpuno usavršena i etablirana stomatološka disciplina. Ona je znanstveno utemeljena, eksperimentalno i klinički potvrđena i tehnološki usavršena multidisciplinarna struka, objašnjava stručni tim poliklinike Imed. Dentalna implantologija objedinjuje biologiju, biomehaniku, kirurgiju, protetiku, parodontologiju, estetsku stomatologiju i zubotehnički laboratorij. Samo cjelovito poznavanje svih segmenata dentalne implantologije osigurava njenu kvalitetnu i sigurnu kliničku primjenu u svakodnevnom radu sa pacijentima, kažu stručnjaci poliklinike Imed. Radi se o najkopleksnijem obliku stomatološke terapije koja zahtijeva posebnu educiranost stručnjaka i adekvatnu tehnološku opremljenost ordinacije i laboratorija. Implantatima se rješava nedostatak jednog ili više zubi, pri čemu implantat služi kao nosač za protetske nadomjestke.

 

Što je Zubni Implantat?

Implantat je mali vijak koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Riječ je o “umjetnom” korijenu, izrađenom od plemenitog metala titana, koji je najbiokompatibilniji materijal za ljudsku kost. Pritom treba razlikovati implantat od štift. Dok se implantat ugrađuje u ljudsku kost kao zamjena za korijen, štift se stavlja u korijen postojećeg zuba kako bi se zub nadogradio ukoliko je prekratak.

Implantološki tim poliklinike Imed nudi rješenja i za najzahtjevnije slučajeve u dentalnoj implantologiji, kao što su slučajevi pacijenata sa potpunom bezubosti, promijenjenim međučeljusnim odnosima i nedostatnom alveolarnom kosti te slučajevi nadomjestka zuba u estetskoj zoni gornje čeljusti.

Raširenost dentalne implantologije i ugradnje implantata

Implantološko liječenje može se obavljati u svakoj stomatološkoj ambulanti, ako su za to ispunjeni svi preduvijeti. U razvijenim zemljama oko 20 – 25 % stomatoloških ordinacija prakticira dentalnu implantologiju, dok u Hrvatskoj to čini samo 10 % stomatoloških ordinacija. Razlog tome je nemogućnost kvalitetne edukacije i relativno skupoj opremi. Ipak, stručnjaci poliklinike Imed, prate trendove u zapadnim zemljama i održavaju korak s konstantnim razvojem struke. U poliklinici Imed, dostupni su najbolji implantološki sustavi te se sve više stomatologa dodatno educira u inozemstvu. Ordinacije se također adekvatno tehnološki opremaju, što dentalnu implantologiju čini dostupnom većem broju pacijenata. S razvojem dentalne implantologije dolazi i do njene popularizacije kroz medije te su pacijenti sve bolje informirani i sve češće traže tretmane iz područja implantologije, kažu Imedovi stručnjaci.

Indikacije i uspješnost dentalne implantologije

Dentalna implantologija pruža rješenja za sve oblike bezubosti, od nedostatka jednog zuba, preko djelomičnih bezubosti do sanacija potpunih bezubosti. U nekim slučajevima radi se brzoj i jednostavnoj terapiji koja se može obaviti u polivalentnoj ordinaciji poliklinike Imed, dok je kod nekih slučajeva potrebno višemjesečno multidisciplinarno specijalističko liječenje. Suvremena i kvalitetno odrađena implantološka terapija u poliklinici Imed pruža vrlo dobru dugoročnu prognozu i sigurnost. Uspješnost implantološke terapije kreće se od 95 % do 100 % te time predstavlja najsigurniju i najtrajniju moguću terapiju u stomatologiji.

Cijena ugradnje implantata

Ograničavajući faktor je cijena implantološke terapije. Iako bitno niža od cijene u zapadnim zemljama, a s istom razinom kvalitete, dentalna implantologija još uvijek nije dostupna svim pacijentima. HZZO ne snosi troškove implantološkog liječenja, ali takav je slučaj i u puno bogatijim zemljama. Za većinu indikacija postoje i jednostavnija i jeftinija rješenja od implantologije, neka i na teret HZZO-a. Implantološkom terapijom dobiva se dodatna kvaliteta i komfor protetskih nadomjestaka. Vrlo skupi materaijali i napredna tehnologija određuju visoku cijenu terapije. Treba, naravno, uračunati i cijenu stručnosti. Cijena pojedinog implantološkog tretmana u poliklinici Imed, ovisi o složenosti slučaja, a uglavnom se bazira na broju potrebnih implantata.

Kako se odlučiti na ugradnju implantata i koga odabrati?

S obzirom na složenost, trajanje i cijenu implantološke terapije odluka mora biti pravilno donesena. Prethodno je potrebno obaviti konzultacije sa stručnjacima poliklinike Imed te definirati vlastite želje i mogućnosti. Njih treba uskladiti s realnim mogućnostima struke i terapeuta. Bitno za uspjeh implantološke terapije je i međusobno povjerenje pacijenta i stomatologa, a stručnjaci poliklinike Imed rado će vam dati sve informacije koje su vam potrebne za donošenje odluke.

Koncept dentalne implantologije

Koncept implanto – protetske terapije najlakše je opisati na sljedeći način: u kost se ugrađuje titanski usadak koji nadomješta korijen izgubljenog zuba. Za uspjeh terapije, kažu stručnjaci u Imedu, ključno je srastanje zubnog implantata kosti pacijenta – oseointegracija. Nakon srastanja, stručnjaci u Imedu rade protetski dio terapije, tj. slijedi izrada zuba koji nedostaju. U najjednostavnijem slučaju radi se o jednom zubu, a krajnji domet dentalne implantologije je nadomješatnje svih zuba u čeljusti za što je potrebno 6 – 8 implantata po čeljusti. Trajnost implantata je doživotna ako izostanu komplikacije (upala), kažu stručnjaci poliklinike Imed. Protetski nadomjesci mijenjaju se periodički kao i na zubima, a stručnjaci poliklinike Imed savjetuju redovite kontrole i pojačanu higijenu usne šupljine. Komplikacije su rijetke i rješive uz pravodobnu dijagnozu.

Dentalna implantologija u poliklinici Imed obuhvaća zahvat ugradnje titanskih nadomjestaka na mjestu nedostajućih zubi čime izbjegavamo brušenje susjednih zubi ili nošenje mobilnih proteza, kažu stručnjaci poliklinike Imed.

ČESTA PITANJA

1/ Koje su prednosti ugradnje zubnih implantata u odnosu na druge protetske mogućnosti?
Nedostaje vam jedan ili više zuba? Imate poteškoće pri jedenju ili ne govorite razgovjetno zbog nedostatka zuba? Patite zbog neudobnih proteza koje loše prijanjaju? Dentalni implantati su rješenje za vas. Dentalni implantati služe kao potpora zamjenskim zubima koji izgledaju, funkcioniraju i koji se osjećaju kao prirodni zubi.

2/ Kako funkcionira zubni implantat?
Dentalni implantat je maleni vijak koji djeluje kao umjetni korjen zuba, a kirurškim se putem ugrađuje u kost čeljusti. Izrađen je od titana, metala koji tijelo dobro prihvaća i koji s kosti stvara čvrstu vezu čineći stabilni temelj. Nakon integracije implantata u kosti u implantat se postavlja protetska nadogradnja, koja služi kao nosač za krunice, mostove ili proteze.

3/ Da li je implantološka terapija sigurna i provjerena?
Već više od 40 godina dentalni implantati se uspješno koriste kao opcija liječenja nedostatka jednog ili više zuba u cijelom svijetu. Astra Tech implantacijski sustav razvijen je na biološkim i biomehaničkim principima. Jedan je od rijetkih implantacijskih sustava sa detaljnom dokumentacijom i brojnim kliničkim i znanstvenim istraživanjima. Dizajn Astra Tech implantata omogućuje brže vrijeme cijeljenja, odlične estetske rezultate, skraćuje vrijeme provedeno na stomatološkom stolcu i povećava pouzdanost dugoročnih rezultata.

4/ Nedostaje vam jedan ili više zuba? Imate poteškoće pri jedenju ili ne govorite razgovjetno zbog nedostatka zuba? Patite zbog neudobnih proteza koje loše prijanjaju?
Dentalni implantati su rješenje za vas. Dentalni implantati služe kao potpora zamjenskim zubima koji izgledaju, funkcioniraju i koji se osjećaju kao prirodni zubi.

 

Pogledajte još IMED All On Protokol.

 

Je li vam važno tko vam ugrađuje implantate?


Nakon što ispunite obrazac, naš tim za podršku će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Dogovori konzultacije s doktorom

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“