Ortodoncija

Ortodontska terapija podrazumijeva postavljanje zuba u najbolji mogući položaj te postizanje harmonije usta i čeljusti. Ortodontske bravice i zubni aparatići danas zadovoljavaju visoke kriterije estetike.

Ortodoncija, odnosno ortodontska terapija podrazumijeva postavljanje zuba u najbolji mogući položaj te postizanje harmonije usta i čeljusti.

Ortodontske bravice danas zadovoljavaju visoke kriterije estetike tako da su jedva primjetne. Sve veći broj odraslih pacijenata odlučuje se za ortodontsku terapiju kako bi između ostalog stvorili dobre temelje za daljnju protetsku ili implantološku rekonstrukciju. State-of-the-art tehnologija i širok izbor materijala u poliklinici Imed dozvoljava da terapija bude brže gotova i da sve manje smeta pacijentu.
Cilj ortodoncije nije isključivo estetika.

Ortodontska terapija često se koristi kod rješavanja bolnih stanja i poremećaja žvačnog sustava. Pravilan položaj zubi u čeljusti i njihovi pravilni međusobni kontakti osiguravaju ravnomjeran prijenos žvačnog tlaka koji smanjuje opterećenje pojedinog zuba.To znači da čuva potporno tkivo zuba od preopterećenja i propadanja, a samim tim produžuje životni vijek zuba, odnosno, štiti ih od ispadanja. Ortodontska terapija danas nije luksuz, ona je potreba koja se ne smije zanemariti, a pozitivne posljedice ortodontske terapije su trajne.

Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika, fiksni su aparati postali znatno ugodniji za nošenje, a smanjio se i broj potrebnih kontrolnih posjeta tijekom terapije.

Fiksni ortodontski aparati pričvršćeni su na zube na takav način da ih može ukloniti samo terapeut (ortodont). Prednost je tih aparata u tome što se u aktivnom dijelu terapije brže postižu rezultati, jer sile djeluju stalno, a rezultati su precizniji.

Jeste li zadovoljni svojim osmijehom?

Prvi posjet ortodontu

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti u 7. godini djetetova života. Stručnjaci iz Imeda će objasniti prirodu anomalije, mogućnosti liječenja i dob u kojoj se ono provodi. Neke nepravilnosti potrebno je tretirati ranije, kako se ne bi razvile u ozbiljniji problem koji je teže riješiti, a većinu je anomalija najbolje tretirati u dobi između 8. i 14. godine.

Što možemo učiniti u dvadesetima

Pod pretpostavkom da smo u djetinjstvu stekli dobre navike, i da zube peremo temeljito tri do pet minuta, u mladosti ne bi trebalo biti većih problema sa zubima. Ono o čemu treba voditi računa je pribor za higijenu i, ako postoji ortodontski problem – da se on ispravi, savetuju stručnjaci poliklinike Imed.

Stav suvremene stomatologije i parodontologije jest da četkice trebaju biti što mekše, zbog što nježnijeg odnosa prema zubnom mesu. Mekane četkice se, doduše, brzo i troše, pa ih treba mijenjati svaka dva mjeseca, no nabavite li modele s plavim vlaknima, znat ćete kad je vrijeme za promjenu – kad se vlakna dopola potroše –  savjeti su koje daju stručnjaci obiteljske stomatologije. Što se zubnih pasta tiče, stručnjaci poliklinike Imed savjetuju da odaberete one koje sadrže sastojke koji omogućuju dobro poliranje, koji imaju nisku abrazivnost prema zubnoj caklini i dentinu.

A kako u ustima treba neutralizirati visoki Ph koji uzrokuje karijes, u pasti treba biti neki sastojak s takvim efektom – dugo godina je bio popularan fluor, a danas se prednost daje kalcijevim i fosfatnim komponentama, koje su i prirodni sastojci zuba.

Ortodontski aparatići su također vrlo aktualni u dvadesetima, kažu stručnjaci poliklinike Imed, iako je korekcija zubi moguća u svakoj dobi. Dvadesetogodišnjake uglavnom motivira želja za postizanjem besprijekornog niza, ali postoje i puno „ozbiljniji“ i opravdaniji razlozi, primjerice, kad zbog gubitka pojedinih stražnjih zuba dolazi do poremećaja statike u ustima, dodaju u Imedu. Najkvalitetniji i najefikasniji su fiksni aparati, i to oni koji se učvršćuju na prednji dio zuba.

Zubni aparatići koji su dostupni u poliklinici Imed su elegantni, s tankim žicama od titana i nikla te bravicama koje su postale svojevrsni modni dodatak. Upravo su bravice ono što prvo upada u oči – metalne, keramičke (prozirne), plastične, pa čak i od pravog zlata.

Stvaranjem sile u željenom smjeru, bravice i žica djeluju na zube tako da se postupno pomiču. A tu su još i gumice, kojima je pričvršćena žica, i koje su također dio trendy accessoiresa – mogu biti ružičaste, plave, zelene i sl.

 

Invisalign

Posljednji hit u ortodonciji su Invisalign – nevidljive, prozirne udlage za korekciju zubi.

 

Tu nema ni bravica, ni žice ni gumica nego pacijent dobiva 10 do 20 udlaga, koje mijenja svaka dva tjedna. Nosi ih stalno, osim kad jede i pije, a ravnanje traje 9 do 15 mjeseci – što je dvostruko kraće nego s fiksnim aparatima, kažu u Imedu. Ipak, terapijske mogućnosti ovogh sistema su vrlo ograničene i primjenjive su samo u određenim, jednostavnijim slučajevima, kažu stručnjaci iz Imeda.

 

Ortodontska terapija kod odraslih

Ortodontska terapija može biti uspješna u svakoj dobi, a iskustva stručnjaka iz poliklinike Imed pokazuju da odrasli osobito cijene terapiju zbog kreiranja lijepog osmijeha. Ortodontska terapija u zrelijoj dobi može poboljšati samopouzdanje i izgled, no poboljšavanje zdravlja zubnog mesa i zuba je jednako važno.

Dobrobiti ortodontske terapije kod odraslih:

Retencija

Nakon aktivnog dijela terapije u kojem se fiksni aparat nosi na zubima, slijedi retencija. Retaineri su mobilni aparati koji se nose nakon skidanja fiksnog aparata, a služe zadržavanju zubi u njihovom ispravnom položaju dok se kosti, zubno meso, usnice i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji. Retaineri se moraju nositi točno slijedeći upute, u protivnom se zubi mogu vratiti u svoj prvobitni položaj. Razdoblje retencije ovisi o svakom pacijentu posebno. Možemo zaključiti da je danas je lijepo i izazovno biti stomatolog i stajati na usluzi pacijentima jer smo u mogućnosti rutinski riješavati i najzahtjevnije slučajeve i ispunjavati sve zahtjeve naših pacijenata.

Česta pitanja

1/ Da li ću zbog fiksnog aparatića dobiti mrlje na zubima ili karijese?
Ne. Fiksni ortodontski aparat se na zube lijepi posebnim, za to predviđenim, ljepilima koja omogućavaju uspješno postavljenje i skaidanje bravica bez zaostatnih promjena na zubnoj površini. Promjene na zubima (demeineralizacija i karijesi) mogu nastati na zubima ukoliko se ne održava odgovarajuća oralna higijena, jednako kao što mogu nastati i bez postavljenog aparata u ustima. Upravo zato je potrebno posebno obratiti pažnju na čistoću i zdravlje usne šupljine i aparata tijekom terapije.

2/ Da li ja mogu birati koji ću aparatić dobiti – fiksni ili onaj noćni?
Ne. Na temelju kliničkog pregleda i odgovarajućih dijagnostičkih pretraga, ortodont postavlja dijagnozu i planira odgovarajuću terapiju. Ovisno o indikaciji odabire se najbolji individualni pristup za svakog pacijenta.


Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“