Ortodontska terapija kod odraslih pacijenata

U zadnjih 20-ak godina sve je veći broj odraslih pacijenata koji se odlučuju na ortodontsku terapiju.

Naime, društvo postaje puno svjesnije, sve više pažnje se posvećuje zdravlju i estetici.  Mediji i dostupnost informacija tu imaju jako veliku ulogu. Danas uopće više nije neuobičajeno vidjeti odraslog pacijenta s bravicama, a i vremena kad je ortodoncija bila rezervirana samo za djecu i adolescente odavno su prošla. U Americi je primjerice 1970. godine bilo 5% odraslih pacijenata u ortodontskoj terapiji, a 1990-tih godina već oko 25% i od tada je u stalnom porastu. Istraživanje koje je provelo Am.društvo ortodonata pokazalo je da također sve više odraslih muškaraca traži ortodontsku terapiju. 2012.god. 44% odraslih pacijenata bili su muškarci, što je čak 10% više nego samo 2 godine ranije.

Mlađi odrasli, oni do 35 godina, najčešće žele poboljšanje kvalitete života (kroz ljepotu osmijeha). Većina njih je željela aparatić i ranije, ali ga (iz financijskog ili nekog drugog razloga) nisu mogli ranije ostvariti, ili su bili ranije u terapiji s kojom nisu bili zadovoljni.

Stariji, nakon 35.godine, najčešće trebaju ortodontsku terapiju kao dio opsežnijeg terapijskog plana. U tom smislu najčešće im nedostaju neki zubi te je prije protetske terapije važno zube poredati u pravilan položaj, tj. napraviti dobre „temelje“ za kasniju protetsku ili implantološku rekonstrukciju.  Takva terapija najčešće je dio interdisciplinarne suradnje, na koju smo mi u poliklinici Imed jako ponosni.

Jeste li zadovoljni svojim osmijehom?

Danas su ortodontske naprave izrađene po najvišim estetskim i  tehnološkim standardima.  Bravice su manje vidljive, prozirne ili u boji zuba, estetski prihvatljivije nego prije samo desetak godina. Postoje i one s unutarnje strane tzv. lingvalne kao i alligneri u obliku folija koje se izradjuju kompjutorskom tehnologijom.

Žene su često motivirane činjenicom da s pomakom odnosno promjenom nagiba prednjih zuba, usna dobiva bolju potporu pa postaje naglašenija, što je većini žena poželjno.

Za uspjeh terapije ključna je interna motivacija. Činjenica da ulaze u terapiju u odrasloj dobi ukazuje na snagu karaktera, a ne na slabost.

Većina odraslih pacijenata nakon provedene ortodontske terapije, veliku pažnju poklanja svojim zubima i jako su motivirani za daljnje održavanje dobre oralne higijene.


Nakon što ispunite obrazac, naš tim za podršku će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Dogovori konzultacije s doktorom

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“