Pečaćenje fisura

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini, a provodi se u okviru obiteljske stomatologije Pečaćenje fisura, preventivni postupak u dječjoj dentalnoj medicini, u sklopu obiteljske stomatologije.

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječjoj dentalnoj medicini, a provodi se u okviru obiteljske stomatologije, kažu u Imedu. Radi se o jednostavnom postupku kojim je moguće u velikoj mjeri spriječiti razvoj karijesa na novoizniklim trajnim zubima, napominju stručnjaci poliklinike Imed. Fisure su usjekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utječu na rizik od pojave karijesa – duboke fisure s uskim ušćem na kojeg se nastavlja proširenje predstavljaju mjesta pogodna za nakupljanje plaka, kažu stručnjaci poliklinike Imed. Iz prostora uskih fisura čak je i vrlo temeljitom oralnom higijenom teško učinkovito odstraniti plak. U dubini fisure plak je zaštićen od mehaničkog čišćenja, a kroz usko ušće redovito pristižu nove hranjive tvari koje pogoduju razmnožavanju bakterija. Tako se stvaraju uvjeti za pojavu zubnog karijesa na mladim trajnim zubima – najčešće prvim i kutnjacima. Tome doprinosi i nešto slabija oralna higijena u nadolazećem razdoblju puberteta, kažu Imedovi stručnjaci.
Da bi se mladi trajni zubi zaštitili od razvoja karijesa u fisurama, provodi se preventivni postupak nazvan pečaćenje. Potpuno bezbolno i bez „brušenja“ zuba, fisure zuba se očiste i zapečate kompozitnim materijalom ili staklenoionomernim cementom, objašnjavanju stručnjaci poliklinike Imed. Boja pečata odgovara boji zuba i nimalo ne ugrožava estetiku. Postupak pečaćenja važno je provesti nedugo nakon nicanja trajnog zuba – za prve kutnjake oko 6. godine, a druge kutnjake oko 12. godine života, kažu u poliklinici Imed.

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“