Krunice i mostovi – fiksna stomatološka protetika

U fiksnu stomatolšku protetiku ubrajamo krunice i mostove. To su radovi koji se fiksiraju u ustima i ne vade se. Priprema zuba za prihvaćanje mosta slična je pripremi zuba za pojedinačne krunice.

U fiksnu stomatološku protetiku se ubrajaju svi oni elementi koji se trajno ugrađuju u čeljust te ih pacijent sam ne može izvaditi, kažu stručnjaci poliklinike Imed. U fiksnu stomatolšku protetiku ubrajamo krunice i mostove. To su radovi koji se fiksiraju u ustima i ne vade se.

Krunice
Krunice su vrsta zubnog nadomjestka koji nakon cemetiranja u potpunosti prekriva ostatak zuba, kažu u Imedu. S obzirom da prekirva cijeli vidljivi dio zuba, ona postaje njegova nova površina. Krunice, koje ubrajamo u fiksnu stomatološku protetiku, napravljene su od porcualna, metala ili kombinacije ova dva materijala. Krunice (ili navlake, kako se još često nazivaju) se u poliklinici Imed izrađuju u slučajevima kad je u većoj mjeri oštećen prirodni zub (najčešće usljed karijesa, preloma itd.), ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba), kažu Imedovi stručnjaci.

Most
Most, koji također ubrajamo u fiksnu stomatološku protetiku je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica, kažu u Imedu. Most predstavlja izbor u slučajevima kad nedostaje jedan ili nekoliko zuba, pri čemu je bezubi prostor sa obje strane ograničen prirodnim zubima koji će se upotrijebiti kao nosači mosta, objašnjavaju Imedovi stručnjaci. Most se sastoji od dvije krunice postavljene na postojeće zube – nosače, te od umjetnih zubi – krunica, koji upotpunjuju prazninu. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati, kažu stručnjaci poliklinike Imed. Most, koji ubrajamo u stomatološku protetiku, osim estetske ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa te pokretljivost susjednih zubi. Priprema zuba za prihvaćanje mosta, u poliklinici Imed, slična je pripremi zuba za pojedinačne krunice.

Za informacije i narudžbe nazovite nas na

+385 (0)1 366 8936
Naručite se online
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“